Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmara’ya, Çanakkale’ye kadar iner. Süratli ve iyi yüzücüdür. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalye gibi balıklara saldırarak yer. 18 – 20 derece sularda 400.000 den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer. Yetiştikten sonra büyümesine göre;
0 – 10 cm. Vanoz – Gaco
10 – 25 cm. Çingene Palamudu
30 – 35 cm. Palamut
40 – 45 cm. Kestane Palamudu
50 – 55 cm. Zindandelen
55 – 60 cm. Torik
60 – 65 cm. Sivri
65 – 70 cm. Altıparmak
70 cm. ve üstü Peçuta olarak adlandırılır.
Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli bu balığın üretimindeki azalma ekonomik değerini tehlikeli boyutlara indirmektedir.
Palamut büyük gırgır ağları, voli ağları, fanyalı ağlar ve ığrıplarla da avı yapılır amatörlerce palamut çaparisi ve palamut yünlüsü ile avlanırlar. Çaparisinde hindi veya kazın beyaz göğüs tüyleri kullanılır amatörlerin kullanabileceği çapari oltası 0.80–100 lük misinadan köstekleri ise 0.50–0.60 lık 15 –20 iğneyi geçmemelidir yoksa baş etmesi oldukça zor olur. Karadeniz de büyük balıkçı tekneleri çaparilerinde en 100 ile 200 iğneli çapariler kullanılırlar.
Palamut yünlüsü ise birkaç çeşittir bunlar gümüş, istavrit veya kıraçaya benzerler yünlülerin temiz ve parlak olması verimli av yapmayı sağlar. Yünlüler tekneden ziyade kıyıdan kullanılırlar 0.60–0.70 lik misinalı makineli takımlarla kıyıdan avlanılır.
Palamut yemlisi sarımsak zoka diye tabir ettiğimiz zokalarla avı yapılır. Olta ve beden kalınlıkları balığın büyüklüğüne göre değişir. Zokaya yem olarak bütün istavrit veya yaprak şakşakta ise istavritin kılçığı çıkarılır ama kafası kesilmez iğne istavritin kafasına takılır. Yaprak yemli avı ise yem olarak istavritin veya sardalyenin filetosu çıkartılarak elde edilir fileto iğneye sivri kısmı olan kuyruk tarafından takılır sivri uç iğneye geçirilir bir veya iki defa iğneden geçirildikten sonra filetonun geniş kısmı sarkık bırakılır.
- Alıntı :